+36-1- 201-7337  K&H Bank: 10200830-32310119-00000000 OTP Bank: 11705008-20041982-00000000 ombke@ombkenet.hu

Ismét sikeres volt a III. Baksa Csaba Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Verseny

 

 

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület koordinálásával, a FÖCIK tagegyesületek szervezésében valósult meg idén is a nemzetközi szakmai verseny.

A Földtudományi Civil Szervezetek Közössége a Kulturális és Innovációs Minisztérium által a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósíthatta meg az idei programjait. Egyesületünk két programot koordinál, a versenyen felül bányajárást szervez középiskolás diákok részére.
A projekt megvalósítása érdekében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatási szerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központtal.

A „hagyomány-teremtő” céllal a kárpát-medencei középiskolások részére 2021-ben meghirdetett I. Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Verseny („FÖCIK Verseny”) mind 2021-ben, mind 2022-ben komoly sikert aratott. Ennek a versenynek az „infrastruktúrájára” (mind a „szoftver”, mind
a „hardver” tekintetében) támaszkodva, együttműködve az MTA Könyvtár és Információs Központtal és a HUN-REN SZTAKI-val szerveztük meg a III. FÖCIK Versenyt. Az idei évtől a verseny a FÖCIK alapítója, a Magyarhoni Földtani Társulat néhai elnöke, Baksa Csaba tiszteletére III. Baksa Csaba Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Verseny nevet vette fel.
Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága az idei évben is vállalta a védnökséget. A 2021-ben életre hívott Versenybizottság minden tagja vállalta idén is a feladatot. A Versenybizottság az előző évi lebonyolítási rendszeren nem változtatott. A Versenybizottság augusztus 23-ától hetente ülésezett annak érdekében, hogy minden fordulóra időben kész legyenek a verseny feladatsorai.

A FÖCIK Verseny széles összefogással valósult meg, a FÖCIK tag egyesületei, magyarországi és külhoni pedagógus szervezetek, a HUN-REN SZTAKI, a MOL Nyrt, TDE ITS Kft., a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, a HM Zrínyi Miklós Geoinformációs és Toborzó KNKFT, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat részvételével, illetve támogatásával.

A csapatok szeptember 30-ig regisztrálhattak a versenyre. Idén 38 3 fős (+1 felkészítő pedagógus) csapat regisztrált. A versenyző csapatok közül 6 határon túli volt, ezen belül 2 csapat Erdélyből (Kolozsvár), valamint 4 csapat a Felvidékről (Somorja) regisztrált.

A Verseny öt fordulóból állt:
1. Kő kövön megmarad! – élettelen természeti értékeinkkel, a kőzetburokkal (belső erők, földtan, földtörténet, geofizika, barlangászat és bányászat stb.) kapcsolatos feladatok
2. Nemcsak térkép e táj! – térképészettel, geoinformatikával, tájföldrajzzal, a külső erők felszínformálásával és légköri jelenségekkel, meteorológiával, klimatológiával, vízrajzzal, a földrajzi övezetességgel és a vonatkozó természettudományi ismeretekkel kapcsolatos feladatok
3. Báró Eötvös Loránd öröksége – Csoportfeladat, melyben a versenyző csapatoknak legfeljebb 5 perces kisfilmet kell készíteniük Eötvös életéről, szakmai tevékenységéről, ill. a mai modern földtudományokra gyakorolt hatásáról. A csapatok által benyújtott versenyfilmeket a szervezők a FÖCIK honlapján vagy hivatalos YouTube csatornáján közzéteszik.
4. Elődöntő: Az online fordulók legjobb 16 helyezett csapata mérhette össze tudását a 2023. november 11-én, személyes jelenléttel megrendezésre került elődöntőn, amit az SZTFH Stefánia úti székházában tarthattunk meg, ami a hazai földtudományok „szentélye”. Az elődöntőn egy tesztet kellett megoldaniuk a csapatoknak, ami kb. 45 percet vett igénybe. Az elődöntő legjobb 8 csapata alkotta döntő résztvevőit.
5. Döntő: A döntőben interaktív feladatokat, kvízeket oldottak meg egymással versengve a csapatok. A feladatok egy részében a leggyorsabban jelentkező csapatot illette meg a válaszadás lehetősége, ahol a jó válaszokért plusz pont járt, míg a rosszakért pontlevonás. A gyorsan változó sorrendet a csapatok folyamatosan nyomon követhették egy kivetítőn. A döntő kb. 2,5 óra hosszú volt.

A Verseny magas színvonalának és az izgalmas döntő lebonyolításának idén is Gruber László és Alexa Péter tanár urak voltak a pillérei. Idén egy fizikai kísérlet is szerepelt a feladatok között, amit Molnár László tanár úrnak köszönhetünk.

A döntő első három helyezett csapata és a legjobb kisfilmet készítő csapat boldogan vehette át a kiírásban szereplő fődíjakat, de az összes résztvevő csapat a FÖCIK egyesületeknek és a támogatóknak köszönhetően értékes könyv és tárgyi ajándékokkal távozhattak.

A Kossuth Rádió tudósítója így vezette be a tudósítását:
„Tévéshowba illő feszültség, kérdések és válaszok természeti környezetről, kőzetekről, vulkánokról, csillagászatról – no és idén filmek az Eötvös Loránd-féle torziós ingáról is. Érdemes egy pillanatra megtorpanni, amikor a mai fiatalok, diákok tanuláshoz való hozzáállását vonjuk kétségbe. Mert a FÖCIK, ennek a földrajzos közösségnek az országos versenyén olyan szintű tudás és lelkesedés jelenik meg, ami egy felnőtt kutatónak is becsületére válna. Kétségkívül a földrajz az egyik legnépszerűbb tantárgy, ám a felsőoktatásban mégis igen kevesen választják. Ezen is igyekszik javítani a földrajzimádók és művelők kis csapata, akik évről évre megrendezik az izgalmas és óriási kihívást jelentő vetélkedőt. A 3. Baksa Csaba Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Versenyre idén 38 csapat jelentkezett, még határon túlról is. A fővárosi döntőn járt Bicsák Eszter…”

Reméljük, hogy jövőre is lehetőségünk lesz a versenyt megszervezni!

Zelei Gábor