+36-1- 201-7337  K&H Bank: 10200830-32310119-00000000 OTP Bank: 11705008-20041982-00000000 ombke@ombkenet.hu

BESZÁMOLÓ

A MAGYARORSZÁGI BÁNYÁSZATI MÚZEUMOK ÉS KIÁLLÍTÓHELYEK

IV. KONFERENCIÁJÁRÓL

 

 

Hazánk legnagyobb tematikus múzeumi hálózata a több mint hatvan múzeumból álló bányászati és kohászati múzeumok együttese. A magánszemélyek által létrehozott és üzemeltetett kiállítóhelyektől az országos hatáskörű múzeumokig összesen 67 darab, a bányászat és a kohászat történetét és múltját, műszaki kultúráját bemutató intézmény található az országban. A Gánti Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Geológiai Látogatóközpont és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület felelősséget érezve szakmáink emlékei, a bányász- és kohásztörténelem megőrzése iránt 2023. október 20-án megrendezte a magyarországi bányászati és kohászati múzeumok IV. konferenciáját. A konferenciát a Magyar Bányászati Szövetség, a Magyar Öntészeti Szövetség, és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület támogatta.

A konferencia célja az általános helyzetértékelés, a legújabb múzeumi módszerek és fejlesztések ismertetése, valamint a kiállítóhelyek munkájának összehangolása, kölcsönös erősítése volt. A rendezvényen a kiállítóhelyek mellett részt vettek két olyan, országos hatáskörű intézmény képviselői, amelyek nagyban segíthetik a minél magasabb színvonalú kiállítóhelyi, múzeumi munkát: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Szentendrén működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetői, munkatársai. Ezzel igyekeztünk elérni, hogy intézményink bekapcsolódjanak az országos eseményekbe és lehetővé váljon a minél magasabb színvonalú szakmai képzés is intézményeink munkatársai részére.

A program a Gánti Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park Geológiai Látogatóközpont területén került megrendezésre összesen 39 fő résztvevővel.

A teljes beszámoló megtekinthető a lenti dokumentumban.